دوربین های تحت شبکه انواع مختلفی دارند. از جمله انواع اصلی این دوربین ها میتوان به دوربین های بولِت، دام و پی.تی.زد PTZ اشاره کرد که شاید تشخیص آنها از یکدیگر برای کاربران گیج کننده باشد.
هیچ احتیاجی به گفتن نیست، اما دوربین های امنیتی بیشتر و بیشتر از قبل در حال حرکت به سوی سیستم های تحت شبکه IP هستند که این خود مزیت های زیادی را به همراه می آورد. از جمله ی این مزایا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- رزولوشن بالاتر تصاویر
- تلفیق و یکپارچه سازی با سایر سیستم های تحت شبکه IP
- آسودگی نصب با استفاده از PoE که در آن هم داده و هم انرژی ارائه میشود.
هر چند که پیش از خرید یک دوربین تحت شبکه IP، چند چیز را باید مورد توجه قرار داد که شامل نوع دوربینی – بولت، دام، پی.تی.زد – که باید خرید هم میشود.
1. دوربین های بولِت
دوربین های بولِت دقیقا شکلی شبیه به یک گلوله دارند. این دوربین ها دارای لنز کانونی ثابت یا متغیر هستند و در هر بار سر آنها به سمت یک جهت نشانه گرفته میشود، به همین جهت این دوربین ها برای مورد هدف قرار دادن محدوده ی خاصی از یک ملک قابل استفاده هستند. معمولا این دوربین ها طوری نصب میشوند که حضورشان در آن مکان کاملا مشهود است و در نتیجه از این دوربین ها به عنوان یک عامل بازدارنده ی تصویری کارآمد در مقابل مجرمین استفاده میشود. مزایای دیگر این دوربین ها در مقایسه با دوربین های دام و پی.تی.زد، شامل آسودگی نصب و قیمت های پایین تر آنها میشود. با این حال شاید این دوربین ها به اندازه ی سایر دوربین ها در برابر ضربه مقاوم نباشند، بنابراین ایده آل ترین مکان برای قرار دادن این دوربین ها، جاهایی میتواند باشد که دسترسی به آنها دشوار است.
2. دوربین های دام
نام دوربین های دام با توجه به بدنه ی گنبدی شکل آنها رویشان گذاشته شده است. از آنجایی که این دوربین ها به راحتی با فضای داخلی یک ساختمان ترکیب میشوند، معمولا آنها را داخل سقف کار میگذارند، هر چند که این دوربین ها را میتوان مستقیما به دیوار نیز وصل کرد. برخلاف دوربین های بولِت، این دوربین ها کمتر در چشم هستند و راهی محتاطانه تر را برای تحت نظارت قرار دادن فضاهای پیرامونی ارائه میکنند. برخلاف دوربین های بولِت، گستره ی دید دوربین های دام را نمیتوان تغییر داد؛ هرچند که جهت و سمت و سوی این نوع دوربین ها معمولا به گونه ای است که به سرعت قابل تشخیص نیستند و این خود نوعی مزیت حساب میشود. در مقایسه با دوربین های بولِت، دوربین های دام از مقاومت بیشتری در برابر ضربات برخوردار هستند.
3. دوربین های پی.تی.زِد (PTZ)
دوربین های پی.تی.زِد به شکل گنبد هستند و به کاربر اجازه میدهند تا به صورت دورادور دوربین را کنترل کند، بنابراین این دوربین را میتوان به صورت پن ﴿چرخشی﴾، تیلت ﴿کج﴾ و زوم نزدیک/دور در آورد و راهی کارآمد را برای نظارت فراهم نمود.
قدرت زوم لنز و رزولوشن یک دوربین پی.تی.زد از جمله فاکتورهای مهمی هستند که باید موردتوجه قرار بگیرند. لنز دوربین با توجه به فاصله ی کانونی ﴿میلی متر یا زاویه﴾ آن ارزیابی و اندازه گیری میشود. قدرت زوم یک دوربین با توجه نرخ پایین ترین فاصله ی کانونی ﴿باریک﴾ تا بزرگترین تنظیمات میلی متری (گسترده) تعریف میگردد. به عنوان مثال، لنزهایی با قدرت زوم 12X وجود دارند که میتوان آنها را بین 5.2 میلی متر تا 62.4 میلی متر تنظیم کرد. رزولوشن دوربین، گستره ی دید آن را تشکیل میدهد. هر چه رزولوشن تصاویر یک دوربین بالاتر باشد، جزئیات بیشتری را میتوان در گستره ی دید آن دید. به عنوان مثال، در صورت استفاده از یک دوربین 2مگاپیکسلی میتوان پلاک یک ماشین را در گستره ی دیدی به وسعت 9.7 متر خواند. در صورتی که از یک دوربین 8 مگاپیکسلی ﴿4K﴾ استفاده کنیم، میتوانیم همان پلاک ماشین را در گستره ی دیدی به وسعت 64 متر بخوانیم.
علاوه بر این، در صورتی که یک کاربر به دیدن افراد/اشیاء در تاریکی احتیاج پیدا کند، حساسیت به شرایط نوری پایین موجود در دوربین های پی.تی.زد اهمیت بسیار بالایی پیدا میکند. دوربین های پی.تی.زد با کیفیت تر باعث بهبود میزان حساسیت به شرایط نوری پایین شده اند، به طوری که برخی از آنها توانسته اند در شرایط نوری بسیار پایینی چون 0.02 لوکس تصاویر رنگی و در شرایط نوری در حد 0.002 لوکس تصاویری سیاه و سفید ﴿تنالیته ی خاکستری﴾ را ببینند.
در پایان، انتخاب نوع دوربین درست نیازمند فهم و آگاهی نسبت به نوع دوربین – اینکه دوربین موردنظر چه مزیت ها و محدودیت هایی دارد – و همچنین اهداف و نیازهای خود کاربر میباشد؛ اهداف و نیازهای کاربر شامل این موارد میشوند: این دوربین را در کجا میخواهم نصب کنم، به چه میزان گستره ی دید احتیاج دارم، میخواهم که دوربین موردنظر چقدر در دید باشد، و اینکه به چه میزان دید در شب احتیاج دارم. تنها با فکر کردن به این مسائل است که یک کاربر میتواند دوربینی را تهیه کند که نیازهایش را به بهترین نحو برآورده بسازد.
برگرفته از مجله a&s