با توجه به اینکه بیزینسهای سراسر جهان با کمبود منابع روبهرو هستند، شاید اینطور به نظر بیاید که جهان برای همیشه متوقف شده است. در حقیقت، از آنجایی که در حال حاضر شرکتها با تعطیلی، قرنطینه و سایر اقدامات مربوط به جلوگیری از گسترش ویروس کووید-19، روبهرو هستند، وضعیت کنونی جهان بیشتر به فیلمهای آخرالزمانی شباهت پیدا کرده و انگار برای همیشه از حرکت ایستاده است. با این حال، نمیتوان گفت که چنین چیزی صد در صد واقعیت دارد، چرا که اقتصاد هنوز هم در حال حرکت است و تکنولوژی در حال پیداکردن راه خاص خودش برای هموارکردن فعالیتهای انسانی است.
بر اساس گزارش موسسهی بروکینگز، روباتها آمادهی کار در جاهایی هستند که انسانها نمیتوانند و یا مجاز نیستند که در آنها کار کنند. این خبر، خبر جدید و تعجبآوری نیست، چرا که خیلی وقت است که اتوماسیون و خودکارسازی امور، برخی از مشاغل را تحت پوشش خود گرفته است. با این حال، امکان دارد که نرخ بکارگیری سیستمهای اتوماسیونسازی بالاتر از حد معمول آن شود. طبق این گزارش، بسیاری از مشاغلی که در آنها یک سری کارهای مشخص همیشه تکرار میشود، میتوانند شاهد نرخ بالاتری از بکارگیری سیستمهای اتوماسیون باشند.
حال، شیوع و گسترش کووید-19، برای آینده دو سناریو را پیشروی ما میگذارد؛ هر دوی این سناریوها به یک اندازه امکانپذیر هستند و در عین حال متفاوتند.
1. شروع اتوماسیونسازی همین الآن، برای جلوگیری از بحرانهای آینده
بسیاری از شرکتها از مزیت داشتن مراکز کاری در مناطقی با نیروهای کاری ارزان استفاده میکنند، این به معنای داشتن تعداد نیروهای کاری بالاتر است؛ نیروهای کاری با قرارداد مستقیم یا با قرارداد-فرعی. تحت شرایط عادی این موضوع اصلا مشکلساز نیست، ولی با شیوع بیماریهای واگیردار، داشتن تعداد بالایی از کارکنان به مراتب خطرناکتر خواهد بود.
این خطر بسیار فراتر از شیوع یک بیماری احتمالی در منطقهایست که قبلا پاک بوده است. مسئلهی ترسناک اصلی از این سوال برمیآید که اگر نتوان کارکنان خود را به خاطر اتخاذ اقدامات مربوط به کاهش شیوع یک بیماری واگیردار به کار گرفت، چه اتفاقی خواهد افتاد؟
اتوماسیونسازی چنین مشکلاتی نخواهند داشت، چرا که ماشینها و سیستمها در اثر شیوع یک بیماری مریض نمیشوند و میتوان آنها را به صورت نامحدود توسعه داد و بزرگ کرد. البته این نکته حائزاهمیت است که نمیشود یک سیستم کاملا خودکارسازیشده را در تمامی صنایع به کار گرفت؛ منظور از یک سیستم کاملا خودکارسازیشده، سیستمی است که در آن تمامی نیروهای کاری با سیستمها جایگزین میشوند. با این حال، استفاده از سیستمهای اتوماسیونسازی، وابستگی به نیروهای کاری انسانی را کاهش میدهد و باعث میشود که نیروهای انسانی روی عملکردهای به مراتب تخصصیتر متمرکز شوند.
یکی از مثالهای ارائهشده توسط مجمع جهانی اقتصاد، به مسئلهی حملونقل و تحویل مرسولهها اشاره میکند؛ این بخشها دوباره علاقهی خود را به وسایلنقلیه و تکنولوژیهای بدونسرنشین از سر گرفتهاند. نمیتوان کتمان کرد که در زمان شیوع بیماریهای واگیردار، افراد و کالاها همچنان به جابجایی، حملونقل و تحویلدهی احتیاج دارند. هرچند که با توجه با تأکیدهای موجود بر روی به حداقلرساندن تماس بین افراد و رعایت دستورالعملهای بهداشتی مربوط به جلوگیری از ابتلا به این ویروس، شاید این تکنولوژی، همان راهکار موردنظر باشد.
2. به تعویقانداختن اتوماسیونسازی برای ادامهیافتن حضور انسانها
امکان دارد که برخی از صنایع از لحاظ بکارگیری تکنولوژیها، به شکل مشهودی عقبتر از سایر صنایع باشند، این بدین خاطر است که این نوع صنایع هیچ احتیاجی به بیش از حد درگیرکردن خود با چنین پیشرفت و توسعههایی ندارند. تحت شرایط عادی امکان دارد که اتوماسیونسازی یا بکارگیری تکنولوژیها به تعویق انداخته شوند، چرا که شرکتها ذخایر خود را برای پیشرفت و توسعههای ضروری کنار یکدیگر میچینند. با این حال، شیوع بیماریهای واگیردار میتواند بیزینسها را مجبور به تغییرات زیادی کند که شاید به آنها عادت نداشته و شاید سرمایهی لازم را در حال حاضر برای اجرای این تغییرات نداشته باشند.
بسیاری از صنایع متکی بر انسانها، بدون شک در جایگزینکردن نیروهای کاری خود با ماشینها و سیستمها دچار مشکل خواهند شد. این شرکتها مجبور به رعایت قوانین مربوط به نیروهای کاری و فعالیتهای بیزینسی هستند، این یعنی جایگزینسازی کارکنان هزینهای دوبرابری در بر خواهد داشت؛ یک هزینه برای قطع همکاری با نیروهای کاری و یک هزینه برای بکارگیری تکنولوژیها و اتوماسیونسازی. بیزینسهایی که در حال حاضر تمام تلاششان روی سرپاایستادن است، قطعا باید هزینههای خود را به مراتب کمتر کنند و یا اینکه برای ادامهی بقای خود از بیرون طلب کمک کنند. یک راه آسانتر این است که با کاهش هزینهها، پول بیشتری در اختیار آنها قرار میگیرد تا در عین نجاتیافتن از این شرایط سخت، پول بیشتری برای سرمایهگذاری روی عملیاتهای شرکتی خود داشته باشند.
بدون شک، خیلی از بیزینسها تا الان مسیر خود را برای ادامهی بقا مشخص کردهاند و شاید این مسیر با آنچه که انتظار داشتند، خیلی متفاوت باشد. در این زمان که با عدمقطعیتی بزرگ مواجه هستیم، بیزینسها احتیاج دارند که برای بقای کوتاهمدت و رشدی درازمدت، تمامی گزینههای ممکن را در نظر بگیرند.
منبع: مجله a&s