پیش از شیوع ویروس کووید-19، مدیران و تحلیل گران شرکت ها و رسانه ها از اینترنت اشیاء صنعتی (IIoT) و تکنولوژی صنعت 4.0 به عنوان آینده ی صنعت ساخت و تولید یاد می کردند. با استفاده از این سیستم ها سودهای زیادی عاید تولیدکنندگان می شد و حتی برخی از شرکت ها شروع به بکارگیری این تکنولوژی ها نموده بودند. اما غالبا از این تکنولوژی ها به عنوان انقلاب صنعتی بزرگ بعدی یاد می شد که افراد باید در انتظار رخ دادن آن می نشستند.

این بیماری واگیردار شاید به سرعت ما را به سمت این مسیر هدایت کرده باشد. برای یک بار هم که شده، ما بیشتر از اینکه نگران آینده ی چرخه ی تولید باشیم، نگران چگونگی بازگردانی آن به ریتم سابق آن هستیم. نگران سلامتی کارکنان خود هستیم و اینکه چطور باید زندگی آنها را نجات بدهیم. نگران اینکه چطور کارکنانمان می توانند با رعایت فاصله گذاری اجتماعی، همچنان در کنار یکدیگر کار کنند.

و اینجا دقیقا جایی است که اینترنت اشیاء صنعتی (IIoT) نقشی حائزاهمیت را ایفا می کند.

طبق گزارش اخیر ارائه شده توسط کی.پوینت اینتِلیجِنس، ویروس کووید-19 در حال سرعت بخشیدن به بکارگیری تکنولوژی صنعت 4.0 است و شرکت های فعال در صنایع مختلف را به سوی حالت تکامل یافته تری از تکنولوژی اینترنت اشیاء (IoT) و جریان کاری هدایت می نماید.

به نقل از این گزارش: «درست است که در گذشته بیزینس ها برای بکارگیری جریان های کاری دیجیتال دلیل لازم را داشتند، اما شیوع ویروس کووید-19 به آنها دلیل قدرتمند دیگری را برای حرکت به سوی یک کارخانه ی هوشمند داد، کارخانه ای که با تولید هوشمند یا فرآیندهای چاپ هوشمند کامل می شود. طبق چیزی که بین افراد جا افتاده است، برای بالا بردن بازدهی یک کار به یک دفتر کار اختصاصی احتیاج است، اما الآن که ما در حال صحبت هستیم، محدودیت های این تئوری در حال ارزیابی و سنجش است.»

حال چه کاری از دست IIoT ساخته است؟

رویکرد متداول موجود نسبت به اینترنت اشیاء صنعتی IIoT، این تکنولوژی را به عنوان تکامل آهسته ولی طبیعی صنعت ساخت و تولید می دید. مزایای این تکنولوژی، کارایی بیشتر و بهتر با نرخ های پایین تر بود. اما الآن، چیزهای مهم تری وجود دارند.

1. برنامه های تداوم بیزینسی

بحران ویروس کرونا شرکت های سراسر جهان را بر آن ساخته است که برای تدوین برنامه های تداوم بیزینس خود دست به کار شوند. برای بسیاری از شرکت ها، این به معنای فرستادن کارکنان به خانه هایشان و شروع دورکاری بود. و درست است که این رویکرد در بسیاری از صنایع سودمند واقع شده است، اما در شرایط کنونی، تولید در صورتی امکان پذیر می شود که کارخانه ها با حداقل نیرو به فعالیت خود ادامه بدهند.

با استفاده ی درست از اینترنت اشیاء صنعتی (IIoT)، تولیدکنندگان می توانند تعداد کارکنان فعال در کارخانه ها را به حداقل برسانند و یا اینکه دیگر هیچ کارمندی در بخش تولید کارخانه حضور نداشته باشد. در حال حاضر کارخانه هایی وجود دارند که به کل توسط ربات ها اداره می شوند، و این ربات ها راهکار جامع و کاملی را برای تضمین یک محیط سالم ارائه می کنند.

2. زمان بازیابی

این ویروس فراگیر، آثار مخرب خود را روی کل جهان گذاشته است. اما با توجه به تاثیرات اقتصادی و اجتماعی گسترده تری که ادامه یافتن تعطیلی ها می تواند داشته باشد، حکومت ها در حال برنامه ریزی برای بازگشایی بیزینس ها، راست و ریس کردن امور و ادامه ی فعالیت آنها هستند.

اما بسیاری از شرکت ها در آستانه ی ورشکستگی هستند. کمک های انگیزشی شاید تا حدودی به آنها کمک کند، با این حال این شرکت ها هنوز هم باید هزینه های خود را پایین بیاورند. از این رو، پایین آوردن هزینه های کار، رمز نجات و بقا در زمان بازیابی است.

سیستم های اتومات به تولیدکنندگان کمک خواهد کرد تا از وابستگی خود به نیروهای کار انسانی بکاهند. این کار علاوه بر پایین آوردن هزینه های آنها، بازدهی را نیز بالا می برد، چرا که ماشین ها دچار خستگی نمی شوند و هیچ احتیاجی به استراحت ندارند. یک کارخانه می تواند 7 روز هفته و به صورت 24 ساعته کار کند، بدون آنکه نیازی به تعویض ماشین ها باشد.

3. آمادگی برای آینده

کووید-19 چیزی است که شاید دوباره در آینده اتفاق بیفتد، شاید هم نه! اما شیوع بیماری هایی چون آنفلوانزای خوکی، اثرات منطقه ای خود را همچنان روی بیزینس ها می گذارد. علاوه بر این ممکن است که یک سری مسائل سیاسی و اجتماعی اتفاق بیفتد که فعالیت های صنعتی را دچار اختلال کند، حتی اگر در مقایسه با شیوع یک بیماری، این مسائل برای مدت زمان کمتری حاضر باشند.

تا به الآن، به مسائل و مشکلات کوتاه مدتی که در بیزینس ها رخ داده است، به چشم مسائلی نگاه نشده است که ارزش سرمایه گذاری روی تکنولوژی IIoT را داشته باشند. البته که وقتی کارکنان به خاطر یک سری مشکلات برای یک یا دو روز نمی توانند سر کار حاضر شوند، وضع شرکت ها با اتوماتیک سازی امور به مراتب بهتر خواهد بود. سیستم های IIoT که این ویروس می تواند به کارخانه ها بیاورد، به تولیدکنندگان کمک خواهد کرد تا حتی وقتی که در آینده برای مدت کوتاهی مشکلی اتفاق بیفتد، همچنان به کار خود ادامه بدهند.

منبع: مجله a&s