سال 2022 شروع شد و دنیا همچنان درگیر بیماری واگیردار کرونا است. اما علیرغم تمامی اتفاقاتی که رخ داد، صنعت امنیت همچنان با قدرت به تغییر، تعدیل و پیشرفت خود ادامه داد. روندهای زیادی در طول این دوران شاهد تسریع بودهاند. فراتر از موضوع «امنیت فیزیکی» مرسوم، تکنولوژیهای پیشگام زیادی همچون هوش مصنوعی AI، رایانش ابری، اینترنت اشیاء IoT و امنیت سایبری به سرعت در حال پیشرفت در این صنعت هستند و در صدر جدول تکنولوژیهای این صنعت قرار میگیرند.
تا جایی که شواهد نشان میدهند، صنعت امنیت در مرحلهی بازتعریف خود قرار دارد. دغدغهی این صنعت دیگر صرفا فقط امنیت و ایمنی نیست و شامل فعالیتهای گستردهتری میشود که در عین بالا بردن ایمنی، سطوح جدیدی از هوشمندی و ثبات را برای شرکتها و جوامع به ارمغان میآورند.
در این مقاله به بررسی برخی از روندهایی میپردازیم که به احتمال زیاد صنعت امنیت را در سال 2022 و حتی در آینده تحت تاثیر قرار خواهند داد.
1. تکنولوژی هوش مصنوعی AI در همه جا حضور خواهد داشت.
این روزها هوش مصنوعی AI در صنعت امنیت بسیار مرسوم شده است. مشتریان بیشتری متوجه ارزش تکنولوژی AI شدهاند و کاربریهای جدیدی را برای استفاده از AI در سناریوهای مختلف یافتهاند. در کنار تشخیص خودکار پلاک خودرو ANPR، هشدارهای خودکار مبنی بر وقوع رخداد و کاهش آلارمهای خطا، از تکنولوژی AI در جهت کاربریهای گستردهتری همچون تشخیص تجهیزات حفاظت فردی (مثل دستکش، ماسک، کلاه ایمنی، جلیقهی ایمنی و غیره)، تشخیص از حال رفتن افراد کهنسال و کاربردهای بسیار دیگری استفاده میشود. در عین حال شاهد همکاریهای بیشتری در سطح این صنعت بودهایم. تولیدکنندگان امنیتی محصولات سختافزاری خود را به روی اپلیکیشنهای AI سایر برندها باز کردهاند و پلتفرمهای بازی را برای مشتریان راهاندازی کردهاند؛ با استفاده از این پلتفرمها، مشتریان می توانند الگوریتمهای AI خود را آموزش بدهند تا نیازهای خاص و سفارشی آنها را برآورده کنند.
هوش مصنوعی AI یکی از اساسیترین تکنولوژیهایی بوده است که به صنعت امنیت شکل جدیدی داده است. بهینهسازی الگوریتمها و همچنین بهبود عملکرد رایانشی و پایین آمدن قیمت تراشهها به خاطر پیشرفتهای صورت گرفته در تکنولوژی نیمهرساناها طی سالهای اخیر باعث شدهاند که کاربردهای AI به تدریج به عملکردها و قابلیتهایی شکل بدهند که موردپذیرش تمامی بخشهای حاضر در این صنعت هستند. با توجه به تمام اینها پیشبینی میشود که تکنولوژی هوش مصنوعی AI با قدرت بیشتری در همه جا حضور داشه باشد.
2. AIoT بخشهای مختلف این صنعت را دیجیتال خواهد کرد و به قبضهی خود در خواهد آورد.
با اتصال تعداد دوربینها و دستگاههای امنیتی بیشتر به شبکهی اینترنت، صنعت امنیت در حال تبدیل شدن به بخش مهمی از یک دنیای IoT است و قابلیتهای بصری خود را تقویت میکند. شواهد نشان میدهند که مرزهای صنعت امنیت در حال محو شدن هستند و به حوزهای فراتر از امنیت فیزیکی میروند. در همین حال، با شهرت یافتن تکنولوژی AI، دستگاههای متصل به شبکه میتوانند به «اشیاء» هوشمندی در دنیای اینترنت اشیاء یا IoT تبدیل شوند. ترکیب تکنولوژی AI با IoT یا همانطور که ما آن را AIoT مینامیم، صنعت امنیت را به مرتبهی به مراتب بالاتری میبرد؛ این تکنولوژی به روندها و روال کاری شرکتها کمک میکند تا خودکار شوند و به دگرگونی بخشهای مختلفی از این صنعت کمک میکنند.
از دیدگاه ما، AIoT به سرعت کاربریهای بیشتر و بیشتری پیدا میکند و قابلیتهای بیشتری را برای این صنعت به ارمغان میآورد. همچنین قابلیتهای ادراکی بیشتر همچون رادارها، لیدارها، اندازهگیری دمایی، تشخیص رطوبت و نشتی گاز در حال اضافه شدن به دستگاهها و سیستمهای امنیتی هستند تا آنها را قدرتمندتر کنند. این دستگاههای جدید وظایف مختلفی را بر عهده دارند که در چند سال گذشته به دستگاههای مختلفی برای هر یک از آنها احتیاج بود. این دستگاهها هم عملکردهای امنیتی و هم قابلیتهای هوشمندی دارند که پاسخگوی دنیای پیوسته در حال پیشرفت ما هستند.
3. سیستمهای تلفیقی انبار دادهها را در هم خواهند شکست.
کارکنان فعال در شرکتهای خصوصی و بخشهای دولتی به یک اندازه به دنبال فرصتی برای خلاص شدن از «انبار دادههای» مخل خود هستند. دادهها و اطلاعاتی که در سیستمها یا گروههای مجزا پراکنده شده و تک افتادهاند باعث ایجاد موانعی برای به اشتراکگذاری اطلاعات و ایجاد همکاری میشوند و نمیگذارند که مدیران دید کامل و جامعی از روال کاری خود داشته باشند. ترکیب سیستمهای اطلاعاتی مختلف به عنوان یک رویکرد کارآمد مطرح شده است که خوشبختانه میتواند آن انبار دادهها را در هم بشکند.
واضح است که این روند در صنعت امنیت مطرح شد تا در هر جایی که بشود اقدامی در جهت ترکیب و تلفیق سیستمها صورت بگیرد؛ برخی از این حوزهها شامل ویدئوها، سیستمهای کنترل دسترسی، آلارمها، سیستمهای جلوگیری از آتشسوزی و مدیریت امور اضطراری میشود. جز سیستمهای امنیتی، بخشهایی چون بخش منابع انسانی، مالی، انبارداری و سیستمهای لجستیک میتوانند با تلفیق با یک پلتفرم مدیریتی واحد سطح هماهنگیها را بالا ببرند و از لحاظ مدیریتی تصمیمات بهتری با توجه به این دادهها و آنالیزهای جامعتر اتخاذ کنند.
4. راهکارها و سرویسهای ابری به امری ضروری تبدیل خواهند شد.
همچون AI، راهکارهای ابری نیز روند جدیدی برای صنعت امنیت نیستند، اما این تکنولوژی در حال توسعه یافتن است. از بازار بیزینسهای کوچک گرفته تا سطوح شرکتی شاهد نیرویی میتوانیم باشیم که بیزینسها را بیشتر و بیشتر به سوی استفاده از قدرت راهکارها و سرویسهای امنیتی ابرمحور سوق میدهد. همانطور که حتی در حال حاضر شاهد آن هستیم، این بیماری واگیردار باعث شده است که افراد و بیزینسهای سراسر جهان با سرعت بیشتری به سوی امور ابرمحور حرکت کنند.
تمامی بیزینسها به دنبال پلتفرمها و سرویسهایی هستند که کار با آنها ساده باشد، تا جای ممکن داراییهای اندکی برای مدیریت داشته باشند و ساختاری داشته باشند که ساده باشد. اینجا دقیقا جاییست که سیستمهای ابری خودی نشان میدهند. با کمک زیربناهای ابری دیگر هیچ نیازی به سرور محلی یا یک نرمافزار نیست.
کاربران میتوانند با خیال راحت و به صورت زنده به کنترل وضعیت داراییها و بیزینسهای خود بپردازند، به سرعت از رخدادهای امنیتی باخبر شوند و هشدار دریافت کنند و تنها با استفاده از یک اپلیکیشن موبایلی به سرعت به اتفاقات اضطراری واکنش نشان بدهند. سیستمهای ابری به مدیران بیزینسهای امنیتی کمک میکنند تا از راه دور به داد مشتریان خود برسند تا دستگاههایشان را پیکربندی کنند، باگهای سیستم را از بین ببرند، سیستمهای امنیتی را نگهداری و بروزرسانی کنند و سرویسهای بهتری را برای با ایجاد ارزش افزوده ارائه نمایند.
5. تصاویر امنیتی واضح به استانداردی تحت هر آبوهوایی، هر شرایطی و هر زمانی از روز و شب تبدیل خواهد شد.
حفظ وضوح تصویر و ثبت جزئیات به صورت 24 ساعته در هر آبوهوایی و تحت هر شرایطی، همیشه موضوع حائزاهمیتی برای دوربینهای امنیتی است. دوربینهای مجهز به تکنولوژی تصویربرداری تحت شرایط کمنور که تصاویر باکیفیت و تمام رنگیای را به هنگام شب و در محیطهای نزدیک به تاریکی مطلق ثبت میکنند بسیار مورد استقبال بازار امنیتی بودهاند. هماکنون شاهد بکارگیری این تکنولوژی حیرتانگیز در مدل دوربینهای مختلفی چون دوربینهای 4K، دوربینهای با فاصله کانونی متغیر و دوربینهای PTZ هستیم. علاوه بر این، برای ثبت تصاویر امنیتی واضحتر در شرایطی که وضوح چندانی وجود ندارد – مخصوصا در شرایط آبوهوایی بد – سنسورهای تصویربرداری با عملکرد بالا، تکنولوژی ISP و الگوریتمهای AI در حال به کار گرفته شدن هستند و دوربینها را قادر میسازند که وضوح و جزئیات دید خود را حفظ نمایند.
با صحبتی که در مورد تکنولوژی تصویربرداری شد نمیتوان روند گنجاندن چندین لنز را در دوربینهای جدید نادیده گرفت. دوربینهای تکلنز قابلیتهای محدودی از لحاظ ثبت جزئیات در فواصل دورتر و ثبت تصویر در مکانهای با مقیاس بزرگ دارند. این دوربینها فقط از پس یکی از این کارها بر میآیند. اما با بکارگیری دو یا چند لنز در یک دوربین، دوربینهای چندلنزی میتوانند به صورت همزمان تصاویر پانوراما و باجزئیات و زوم شدهای را از همان مکان بزرگ ارائه کنند. برای مکانهایی چون فرودگاهها، ایستگاههای ترانزیت، محوطههای پارکینگ استادیومها و میادین، این دوربینهای چندلنزی به عنوان یک مزیت در هر سطحی تلقی میشوند.
6. کنترل دسترسی بیومتریکی امنیت و کارایی بیشتری را به ارمغان خواهد آورد.
در طول دهههای گذشته، کنترل دسترسی فاصلهی زیادی از استفاده از کلیدها، پینکدها و کارتهای شناسایی گرفته است. در حال حاضر ما وارد دورهی بیومتریکها شدهایم. بیومتریکها به سرعت در حال به قبضه در آوردن بازار کنترل دسترسی هستند و از اثر انگشت، کف دست و تشخیص چهره و عنبیه چشم استفاده میکنند.
کنترل دسترسی بیومتریکی مزیتهای مهمی همچون بالا رفتن سطح امنیت و کارایی و پایین آمدن احتمال جعل هویت افراد را به ارمغان میآورد. این سیستمها تنها در عرض چند ثانیه افراد را شناسایی میکنند و دیگر هیچ احتیاجی به برقراری تماس فیزیکی غیرضروری ندارند. تشخیص عنبیه، اثر کف دست و چهره امکان تشخیص چهرهی بدون تماس را فراهم میکند. در دوران شیوع ویروس کرونا اینگونه سیستمها راهکاری بهداشتی را در اختیار شما قرار میدهند.
7. رویکرد زیرو تراست (اعتماد صفر) باعث مطرح شدن بحث امنیت سایبری خواهد شد.
دستگاههای امنیتی بیشتر از هر زمان دیگری در حال اتصال به شبکهی اینترنت هستند و امنیت سایبری به چالشی بزرگ در این صنعت تبدیل شده است. اخیرا قوانین سختگیرانهتری در مورد امنیت و حریم خصوصی دادهها در بازارهای مهم جهان همچون مقررات GDPR (مقررات محافظت از داده های عمومی) اتحادیهی اروپا و قانون امنیت داده در چین مطرح شده است که این امر باعث ایجاد تقاضای بیشتری برای امنیت سایبری شده است. و در سال 2021، چند حملهی سایبری بزرگ به شرکتهای مختلف بدون شک ما را متقاعد کرد که شرکتهای مختلف فعال در صنایع مختلف باید ساختار امنیتی شبکهی خود را تقویت کنند و دیوارههای حفاظتی آنلاین خود را بالا ببرند.
بنابراین چطور باید پاسخگوی مسائلی باشیم که روز به روز بیشتر از قبل در دنیای امنیت سایبری مطرح میگردند؟ علیرغم مطرح شدن این مفهوم در سال 2010، اصطلاح «زیرو تراست» یا «اعتماد صفر» طی چند سال اخیر است که به یک کلمهی پرتکرار و رایج تبدیل شده است. زیرو تراست یا اعتماد صفر یک اقدام استراتژیک است که طراحی شد تا با حذف تفکر اعتماد از ساختار شبکهی یک سازمان از درز اطلاعات جلوگیری کند؛ زیرو تراست ریشه در این تفکر دارد که: «هیچوقت نباید اعتماد کرد، باید تصدیق کرد و مطمئن شد.»
این مفهوم در صنعت IT کاملا مورد مقبولیت قرار گرفته است و حال آهسته و پیوسته در حال ورود به قلمروی امنیت فیزیکی است، زیرا این مفهوم به تدریج به بخش مهمی از دنیای IoT تبدیل میشود.
8. اقدامات مربوط به تولید سبز (سازگار با محیط زیست) و با سطح کربن پایین قدمهای بزرگی را خواهد برداشت.
اجماع نظری که وجود دارد این است: اقدامات مربوط به تولید با میزان کربن پایین برای جوامع سراسر جهان بسیار ارزشمند است. در بازار امنیت شاهد محصولاتی بودهایم که مصرف انرژی پایینی دارند و گزینهی ارجح مشتریان شدهاند. همچنین تقاضا برای دوربینهای با مصرف انرژی خورشیدی در حال بالا رفتن است.
همچنین قوانین، مقررات و سیاستهای منطقهای که تولید کربن را برای شرکتهای تولیدی محدود میکنند در حال سوق دادن صنایع به سوی اتخاذ اقداماتی هستند که بیشتر به دغدغههای محیطزیستیای همچون موارد زیر اهمیت میدهند:
- استفاده از اجناسی که آسیب کمتری به محیطزیست میزنند.
- بهکارگیری چندین طرح کارآمد از لحاظ مصرف انرژی در فرآیندهای تولید محصول.
شرکتهای امنیتی بیشتر و بیشتری در حال حرکت به سوی تولید «سبز» هستند و متعهد به تولید سطح کربن کمتری شدهاند. شاید این امر زمانبر باشد، ولی قدمهای اولیه برداشته شده است. پیشبینی میشود که شاهد پیشرفتهای زیادی در این حوزه در سال 2022 باشیم.
منبع مجله A&S