هیچ نیازی به گفتن نیست، ولی شهرهای هوشمند در حال رشد و توسعه در سرتاسر جهان هستند. شهرهای هوشمند مزایای بی‌شماری دارند که بزرگ‌ترین آنها بحث امنیت، نگهداری و پویایی بهتر است.

کاملا واضح است که توسعه‌ی شهرنشینی به شدت هرچه تمام‌تر در سراسر جهان در جریان است. با زندگی کردن تعداد افراد بیشتر و بیشتری در شهرها، برخی مسائل به صورت ناگزیر مطرح می‌شوند که شامل جنایت و بزهکاری، ازدحام ترافیکی و آلودگی می‌شوند. برای مدیریت بهتر شهرها و پایین آوردن میزان اینگونه مسائل، دست‌اندرکاران شهری به راهکارهای شهر هوشمند رو می‌کنند؛ این راهکارها با کمک سنسورها و داده‌های تولید شده توسط آنها امکان‌پذیر شده‌اند.

در واقع از آنجایی که میزان تقاضا برای اینگونه راهکارها افزایش پیدا کرده است، بازار شهر هوشمند از لحاظ سایز و اندازه بزرگ شده است. طبق گزارش ارائه شده توسط گرند ویو ریسرچ انتظار می‌رود که تا سال 2025 بازار جهانی شهرهای هوشمند به 237.6 میلیارد دلار برسد و از سال 2019 تا سال 2025 با نرخ رشد مرکب سالیانه‌ای 18.9 درصدی گسترش یابد. طبق این گزارش: «با توجه به تعدادی از فاکتورهای مختلف همچون رشد جمعیت شهری و نیاز به مدیریت بهتر منابع طبیعی محدود و نگهداری زیست محیطی، انتظار می‌رود که تقاضا برای راهکارهای هوشمند بالا برود. توسعه‌ی سریع شهرنشینی، اضافه شدن بر عمر زیرساخت‌ها و بکارگیری تکنولوژی‌های جدید به همراه نیاز به کیفیت بهتر زندگی از جمله فاکتورهایی هستند که این صنعت را به جلو می‌رانند.»

بنابراین این سوال مطرح می‌شود که یک شهر هوشمند چگونه به دست‌اندرکاران شهری کمک می‌کند تا اهداف خود را عملی کنند و شهر را قابل سکونت‌تر کنند؟ به صورت کلی شهرهای هوشمند از جهات زیر به افراد کمک می‌کنند.

امنیت

تکنولوژی‌های IoT-محور مختلف، از دگمه‌های اضطراری وحشت گرفته تا بلندگوهای مخصوص اجتماعات بزرگ همگی به کار گرفته می‌شوند تا امنیت و ایمنی شهروندان را بالا ببرند. رفته رفته، شهرها در حال تکیه کردن به سیستم‌های نظارت ویدئویی هستند که امروزه این سیستم‌ها شامل آنالیتیک‌های ویدئویی پیشرفته‌ی بیشتری برای کمک به شناسایی و رسیدگی به جرائم هستند. حرکات و سوژه‌های غیرعادی را می‌توان فورا شناسایی کرد و هشدارهایی ارسال نمود.

تکنولوژی نظارت ویدئویی دیگری که توجهات را جلب خود کرده است، تکنولوژی تشخیص چهره است که می‌تواند به شناسایی هرچه سریع‌تر افراد مشکوک یا افراد لیست سیاه کمک کند. با توجه به آمارهای به دست آمده از نظرسنجی‌های مختلف، این تکنولوژی مقبول شهروندان واقع شده است.

مدیریت ترافیک

مدیریت ترافیک نیز یک چالش کلیدی و بزرگ برای مقامات شهری است، افرادی که حال می‌توانند برای روان‌تر کردن جریان ترافیک به سیستم‌های حمل‌و‌نقل هوشمند (ITS) رو بیاورند. سنسورهایی چون حلقه‌های القائی، رادارها و سیستم‌های نظارت ویدئویی را می‌توان با چراغ‌های راهنمایی و رانندگی یکپارچه کرد تا بیشتر قابل تطبیق شوند. سیستم‌های مدیریت ترافیک پیشرفته می‌توانند به تشخیص این مسئله کمک کنند که در کدام مناطق ترافیک از همه جا سنگین‌تر است و این امکان را برای اپراتورها فراهم سازند که به سرعت برای رسیدگی به آن اقدامی صورت بدهند. با راهکارهای پارکینگ هوشمند، رانندگان می‌توانند نسبت به محل‌های با پارکینگ خالی آگاه شوند و بدین شکل برای پیدا کردن محلی برای پارک خودروی خود زمانشان را هدر ندهند.

کارآمدی سیستم آب/فاضلاب

محیط‌زیست و نگهداری از آن نیز از جمله جوانب بااهمیت شهرهای هوشمند هستند؛ در این شهرها مقامات و مسئولین به دنبال کاهش آلودگی و بهینه‌سازی مصرف منابع هستند. از این رو، موضوع کارآمدی سیستم آب و فاضلاب به موضوعی بسیار مهم مبدل شده است. بسیاری از مسائل کنونی که با بحث کارآمدی سیستم آب و فاضلاب روبرو هستند، شامل موارد ذیل می‌شوند:

راهکاری که یک سیستم آب هوشمند می‌تواند در خود بگنجاند، شبکه‌های آب هوشمند یا SWGها است که متضمن امنیت مقدار آب و ایمنی استفاده از آن است. راهکار دیگر، کنتورهای آب هوشمند هستند که برخلاف کنتورهای دستی، قابلیت به مراتب بالاتری برای تشخیص جریان آب کم داخل لوله‌ها و پس‌روی احتمالی آن دارند؛ این موارد می‌توانند به ایجاد مسائلی در چگونگی کارکرد سیستم منتهی شوند. در آخر هم، لوله‌ها و دریچه‌های هوشمند می‌توانند شرایط و سیگنال‌های محیطی به دست آمده از سنسورها را ارزیابی کنند و میزان فعالیت خود را با توجه به آن تنظیم کنند. پمپ‌های پرسرعت مختلف نیز می‌توانند اطلاعات به دست آمده از سنسورها را جمع‌آوری کنند و با توجه به شرایط محیطی آن زمان، جریان آب را سرعت ببخشند یا از سرعت آن بکاهند.

منبع: مجله‌ی a&s